Dit onderwerp bevat 17 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Walter Anema 3 jaren, 3 maanden geleden.

 • Na de kerst gaat de jeugd los in strijd om het Brabants Kampioenschap. Ik ben benieuwd hoe het daar gaat lopen! Hopelijk komt er af en toe een verslagje op de NBSB site te staan???

 • Inmiddels is de eerste ronde van start gegaan.
  Helaas is het aantal deelnemers weer lager dan het jaar ervoor. Het is de vraag hoe het kampioenschap interessanter gemaakt kan worden voor de deelnemers. Deze keer zijn er ook geen A/B-spelers bij, die spelen pas later in het schaakseizoen.

  De aanwezige schakers trekken zich daar weinig van aan. Er wordt al flink gestreden. Vooral bij Mika Rutjens tegen Marieke Essen gaat het snel. De dames zijn daar al van het bord en er resulteert nu een strijd tussen toren + paard tegen toren + loper; met aan beide kanten nog wat pionnen.
  Bij Benjamin Knuvers tegen Timo Huijbers zijn juist alle lichte stukken van het bord. Daar gaan de dames en torens de strijd bepalen.
  Daan Baselmans en Daan Hubers nemen er de tijd voor. Zij hebben net 10 zetten gespeeld, terwijl dat op de andere borden er al 20 zijn. Een zwarte loper lijkt daar in de problemen te zijn. We zijn benieuwd hoe dat gaat aflopen.

 • De tweede ronde van vandaag is nog net voor het middaguur begonnen. In de partij van Rutger Verhoeff tegen Benjamin Knuvers vergat de zwartspeler even dat de dame ook aangevallen stond. Het lijkt erop dat deze partij snel beslist gaat worden. In de andere partij in de D-groep heeft Timo Verhoef de aanval op de laatste koningsvleugelpion ingezet. Het is de vraag of Lars Rutjens daar iets actiefs tegenover kan zetten.
  Bij Marieke Essen tegen Daan Hubers vliegt het materiaal van het bord af. Het lijkt haast dat er iedere zet wel iets geslagen moet worden. De stelling ziet er zeer apart uit met een zwarte pion op c3. Bij de 2 andere partijen in de C-groep valt er nog weinig van te zeggen. Deze partijen zijn veel positioneler opgezet.

 • De D-groep had een zeer snelle ronde. Timo heeft van Lars gewonnen en Rutger heeft zijn partij tegen Benjamin in winst omgezet. Het lijkt erop dat deze groep vandaag vroeg klaar zal zijn. Hopelijk hebben de deelnemers het beste voor de derde ronde van vandaag bewaard!

 • De D-groep heeft inmiddels ook de derde ronde al gespeeld. Timo Verhoef heeft een prima dag gehad met 2 uit 2. Rutger Verhoeff deed het ook goed met 2 uit 3. Rating-favorieten Lars Rutjens en Timo Huijben doen met 1 uit 2 ook mee voor de bovenste plaatsen. Dat kan nog een spannende dag worden morgen, ook al hoeven er nog maar maximaal 2 partijen gespeeld te worden.

  De C-groep is begonnen aan de derde partij. Die was oorspronkelijk pas voor morgen gepland. Maar omdat ze wat vroeger klaar waren, kan het toernooi in deze groep nu in 2 dagen worden afgerond in plaats van 3. Daan Hubers heeft de rochade van Lewon Gevorkjan onmogelijk gemaakt en staat beter. Van de rest valt nog niet veel te zeggen.

 • Lewon probeerde op de 15e zet een trucje. Met 15. … d5 dreigt hij de witte loper te slaan. En als wit denkt eenvoudig een pion te winnen met Lxd5 volgt Pxd5. Slaat wit die eraf met Dxd5, dan volgt Lb5+ met verlies van de witte dame. Daan Hubers is niet in deze valstrik getrapt en heeft met De3+ het zwarte paard veroverd in ruil voor de witte loper.

 • Het zijn leuke partijen in de derde ronde van de C-groep. Pieter Mathieu heeft een stuk tegen 2 pionnen in de partij tegen Marieke Essen. Alles is daar nog mogelijk. Mika Rutjens heeft een stormloop gedaan met de pionnen op de damevleugel. De witte koning ziet er iets minder veilig uit dan de zwarte en zwart staat ook nog een pion voor. Maar wit heeft zeker ook kansen in de huidige stelling.
  Daan Hubers heeft een pion voordeel en staat ook wat actiever. Er staan echter aan beide kanten stukken in, dus ook deze partij kan nog alle kanten op…

 • De partij tussen Daan Hubers en Lewon Gevorkjan is plotseling afgelopen. Daan is erin geslaagd Lewon met een mat achter de paaltjes te verrassen. Zou Lewon een vluchtgat voor de koning hebben gemaakt, dan zou deze partij nog wel een tijdje spannend zijn gebleven. Daan stond wel een pion voor, maar inmiddels was Lewon zeer actief met de torens.
  Marieke Essen verloor nog een kwaliteit bij een afruil. Met enkele pionnen tegen een toren heeft ze nu het onderspit moeten delven tegen Pieter Mathieu. Maar met een partij van 61 zetten laat zij nogmaals zien zich niet zomaar te laten verslaan.
  Daan Baselmans tegen Mika Rutjens is nu de laatste partij die nog bezig is. Voor Mika is dit de kans om afstand te nemen van de rest van het deelnemersveld. Hij staat ook een pion voor, maar met nog een aantal zware stukken op het bord bestaat altijd de kans om tegen een gevaarlijke counter aan te lopen. Zeer spannend hoe dit gaat aflopen …

 • De partij is geëindigd met 3x dezelfde stand. Met deze remise staat Mika er voor morgen het beste voor. Maar met de partij tegen Lewon nog te gaan, is toernooizege nog allesbehalve zeker. Morgenochtend om 10 uur zijn de volgende ronden weer live te volgen.

 • Om 10 uur is, na een uitleg van René over de regels bij het eventueel gelijk eindigen, de vierde ronde van de C- en D- groep begonnen.
  Beide groepen spelen vandaag de laatste 2 ronden. Het belooft een spannende dag te worden.

 • Timo heeft inmiddels van Timo gewonnen. De andere partij in de D tussen Lars en Benjamin ziet er lastiger uit. Benjamin heeft een gevaarlijke loper, maar lijkt zich dat nog niet echt te beseffen. Ondertussen activeert Lars zijn stukken … De danes zijn nu van het bord en ondanks de ongelijke lopers lijkt zwart de beste papieren te hebben.
  Marieke heeft het in de C-groep niet gered tegen Lewon. Mika staat een kwaliteit voor tegen Daan Hubers, maar beslist is het daar zeker nog niet.
  Bij Pieter Mathieu en Daan Baselmans lijkt de stand op het bord redelijk in evenwicht.

 • Lars en Benjamin hebben in de D-groep tot remise besloten. In de slotstelling lijkt zwart nog wat beter te staan.

  Mika heeft tegen Daan nu een stuk voorsprong en lijkt de partij te gaan winnen in de C-groep.
  Daan Baselmans heeft tegen Pieter Mathieu het beste van het spel.

 • De laatste ronde in beide groepen is gestart. In de D-groep gaat het voor de eerste plaats tussen Timo Verhoef en Rutger Verhoeff. Rutger moet de onderlinge partij winnen om nog eerste te worden.
  In de C-groep heeft Mika de beste papieren. Met 3 1/2 uit 4 neemt hij het op tegen Lewon Gevorkjan (3 uit 4). De winnaar zal als eerste eindigen; bij een gelijkspel eindigt Mika als eerste.

 • De D-groep is klaar en ook 2 van de 3 partijen in de C-groep zijn afgelopen. De belangrijkste partij in de laatste ronde in de C-groep is echter nog bezig tussen Lewon en Mika. De stelling is niet eenvoudig. Mika heeft geprobeerd de stelling dicht te schuiven. Als wit erin slaagt het paard op een mooi veld neer te zetten, kan het nog lastig worden. Als zwaer echter kan profiteren van een halfopen lijn, dan krijgt Lewon het nog lastig. In ieder geval een waardige slotpartij van dit toernooi.

 • Beide spelers hebben nog een toren en 6 pionnen over. De vraag is nu of zwart kiest voor pionnenroof in het centrum, of terugkeert in de verdediging om alles bij elkaar te houden. Mika kiest een andere optie, hij rukt met zijn a-pion op. Slaagt hij erin om de witte a-pion te veroveren, dan staat de witte koning wel heel ver weg …

 • Lewon is een remiseaanbod van Mika uit de weg gegaan, mede omdat hij daaraan voor het kampioenschap weinig heeft. Echter, Mika kan nu met de koning naar de witte toren lopen en die stand ziet er gewonnen voor Mika uit.

 • In een verraderlijk pionneneindspel kiest Mika voor de zekerheid en gaat voor zetherhaling. Waarschijnlijk is het nu snel afgelopen want Lewon kan alleen nog verder komen als Mika iets probeert, of Lewon zijn e-pion opgeeft.

 • De strijd is beslist; het toernooi zit erop; de laatste partij is uiteindelijk toch remise geworden

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.